De stadspoorten van Dubrovnik

Dubrovnik, unieke historische ommuurde stad in zuid Kroatië.
Dubrovnik staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 1979.

De stadsmuren van Dubrovnik, met een lengte van maar liefst 1940m., omsingelen het oude stadsgedeelte. Via stadspoorten loop je de stad binnen.

Oude centrum Dubrovnik = Voetgangersgebied

Het historisch stadsgedeelte is volledig voetgangersgebied. Uitsluitend tijdens de vroege ochtenduren mogen een beperkt aantal minibusjes de stad binnenrijden voor de bevoorrading van restaurants, bars en winkels.
Binnen het historisch stadsgedeelte zijn er aardig wat appartementen, studio's en zelfs hotels. Logeer je in het historisch centrum zal de taxi of buschauffeur je afzetten aan een van de stadspoorten van Dubrovnik. Met je bagage wandel je de stad binnen. Het is aan te raden vooraf de locatie van je logement te bestuderen zodat de taxichauffeur je aan de dichtstbijzijnde stadspoort kan afzetten.

 

Dubrovnik heeft 5 stadspoorten.

Dubrovnik heeft 5 stadspoorten, waarvan 3 landpoorten en 2 zee-poorten in de haven.

Elke stadspoort heeft zijn eigen naam:

- Pile poort : aan de westzijde van het oude stadsgedeelte.
- Ploče poort : aan de oostzijde van het oude stadsgedeelte.  
- Buža poort : aan de noordzijde van het oude stadsgedeelte.
- Zeepoorten Peskarija & Ponta : twee zeepoorten die toegang geven tot de oude haven.

 

Pile gate Dubrovnik

Pile poort.

Het meeste bezoekers lopen de stad binnen via de welbekende Pile poort. Aan de Pile poort stoppen stadsbussen, taxi's en touringcars. Tijdens het hoogseizoen kan het rondom de Pile poort aardig druk zijn. De omgeving van de Pile poort is immers het centraal ontmoetingspunt voor groepen, stadsgidsen en bussen. 

 

Dubrovnik Ploče gate

Ploče poort.

Tijdens je bezoek aan Dubrovnik vergeet niet richting Ploče poort te wandelen. Vanaf de Ploče poort heb je een prachtig uitzicht over de oude haven van Dubrovnik. Over het algemeen is het minder druk aan de Ploče poort.  Een taxi standplaats is voorzien aan de Ploče poort.

 

Dubrovnik Buža gate

Buža poort.

De Buža poort, gelegen aan de noordzijde van de oude stad werd in het jaar 1907 als kleine toegangspoort naar de stad bijgemaakt. Vanaf Stradun, dé hoofdstaat in de oude stad, kan men via de straat "Boškovićeva ulica", via trappen de Buža poort bereiken.

 

Dubrovnik old town harborr

Zeepoorten.

Vanaf de oude stad loop je via de Peskarija poort of de Ponta poort de oude haven binnen.
Wandel rond in de oude haven of strijk neer op een terrasje, er is altijd wel wat te zien en te beleven. Aankomende en vertrekkende schepen, luxe jachten of tender boten die hun passagiers in de haven afzetten, taxi-boten varen binnen en buiten.

 

Taxi-boten & boot naar eiland Lokrum.

De oude haven van Dubrovnik is dé centrale vertrekplaats voor taxi-boten naar de kustplaatsen Srebreno, Mlini, Plat en Cavtat.
De boot naar eiland Lokrum vertrekt vanuit de haven Dubrovnik oude stad. Lokrum is het groene eiland, een natuur reservaat, nabij Dubrovnik oude stad.

 

Stadspoorten van Dubrovnik

Stadspoorten van Dubrovnik.