De stadspoorten van Dubrovnik

Dubrovnik, unieke historische ommuurde stad in zuid Kroatië.
Dubrovnik staat op werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 1979.

De stadsmuren van Dubrovnik, met een lengte van 1940m. omsingelen het oude stadsgedeelte.
Via stadspoorten loop je de stad binnen. Het historisch stadsgedeelte is volledig voetgangersgebied. Uitsluitend tijdens de vroege ochtenduren mag een beperkt aantal minibusjes binnenrijden voor de bevoorrading van restaurants, bars en winkels. Binnen het historisch stadsgedeelte zijn er aardig wat appartementen, studio's en hotels, bekijk vooraf even door welke poort je het beste binnenloopt.

Dubrovnik heeft 4 stadspoorten.

Dubrovnik heeft 4 stadspoorten, waarvan 3 landpoorten en een oude haven als zee-poort.
Elke stadspoort heeft zijn eigen benaming:
- Pile poort (gelegen aan de westzijde van het oude stadsgedeelte)
- Ploče poort (gelegen aan de oostzijde van het oude stadsgedeelte)  
- Buža poort (gelegen aan de noordzijde van het oude stadsgedeelte)
- Zeepoort Peskarija & Ponta (twee zeepoorten toegankelijk van de oude haven)

 

Pile gate Dubrovnik

Pile poort.

Het meeste bezoekers lopen de stad binnen via de welbekende Pile poort. Aan de Pile poort stoppen stadsbussen, taxi's en touringcars. Tijdens het hoogseizoen kan het rondom de Pile poort aardig druk zijn. De Pile poort omgeving is immers het centraal ontmoetingspunt voor groepen, stadsgidsen en shuttle bussen.

 

Dubrovnik Ploče gate

Ploče poort.

Tijdens je bezoek aan Dubrovnik vergeet niet richting Ploče poort te wandelen. Vanaf de Ploče poort heb je een prachtig uitzicht over de oude haven van Dubrovnik. Over het algemeen is het minder druk aan de Ploče poort.

 

Dubrovnik Buža gate

Buža poort.

De Buža poort, gelegen aan de noordzijde van de oude stad werd in het jaar 1907 als kleine toegangspoort naar de stad bijgemaakt. Vanaf Stradun, dé hoofdstaat in de oude stad, kan men via de straat "Boškovićeva ulica", via vele trappen de Buža poort bereiken.

 

Dubrovnik old town harborr

Zeepoort(en).

Vanaf de oude stad loop je door de Peskarija poort of Ponta poort de oude haven binnen. De schilderachtige oude haven van Dubrovnik is de centrale vertrekplaats voor o.a. taxi boten naar de plaatsen Cavtat en Mlini, vertrekplaats voor de boot naar eiland Lokrum en vertrekplaats voor excursie boten.

 

 

Stadspoorten van Dubrovnik

Stadspoorten van Dubrovnik.