Wat te doen in Dubrovnik

De Top 6 van Dubrovnik

Dubrovnik de unieke historische stad in zuid Kroatië.
Een ideale bestemming voor een welverdiende zonvakantie, lang weekend, actieve vakantie, culturele citytrip of tussenstop tijdens een rondreis door Kroatië.
Dubrovnik heeft zoveel te bieden, je wenst uiteraard meteen het beste te zien en te beleven.

De echte "must do's" heb ik voor je op een rijtje gezet,

Walk Dubrovnik citywalls

♥ Wandel over de stadsmuren van Dubrovnik.

Een bezoek aan de stadsmuren van Dubrovnik is een onvergetelijke ervaring.
Stadsmuren werden gebouwd in de Middeleeuwen om de lokale bevolking te beschermen tegen aanvallen. Stadsmuren omsingelen het oude stadsgedeelte en hebben een totale lengte van 1940 meter.
Tijdens de zomermaanden wandel je het best de muren s'morgens of op het einde van de middag. Midden op de dag is het té warm omdat schaduw op de muren erg schaars is. Draag makkelijke schoenen en zonnehoed of petje, voorzie een flesje water voor de dorst en controleer of de batterijen van je camera voldoende opgeladen zijn omdat je foto's blijft maken. De adembenemende vergezichten over de Adriatische zee, het zicht op eiland Lokrum, de rode daken en de typische smalle straatjes van het historische stadsgedeelte zijn stuk voor stuk plaatjes zoals ansichtkaarten. Een wandeling over de stadsmuren duurt ongeveer 1u30min.

Octopus salad

♥ Eet zoals de lokale bevolking

Vergeet Fast food, snackbars kom je in Dubrovnik eigenlijk niet tegen. Eet waar de lokale bevolking ook gaat eten. Laat je niet binnenlokken in toeristische restaurants. Proef de lokale keuken. Op menukaarten kom je veelal vis en schaaldieren tegen, logisch Dubrovnik ligt aan zee.
Bereidingen met gebruik van olijfolie, mediterrane kruiden, knoflook en veel groente. Dagverse vis, oesters en mosselen uit het nabijgelegen Ston, vis wordt dikwijls gegrild, octopus salade met tomaatjes rode uien en olijfolie, gegrilde inktvis, risotto, of zwarte risotto van inktvis,  gemengde salades met sappige en smaakvolle tomaten, kaas in olie enz. enz.  Stuk voor stuk specialiteiten die perfect samengaan met een glas lokale witte of rode wijn van schiereiland Peljesac of eiland Korčula.
En hou je niet van vis, geen probleem, restaurants hebben ook vlees en vegetarische gerechten op de menukaart. Smakelijk!

Nederlandse gids in Dubrovnik

♥ Maak een rondleiding met Nederlandse gids Antje

Maak een rondleiding in Dubrovnik met officiële Nederlandstalige gids Antje.
Samen met een gids zie je en ontdek je veel meer dan zelfstandig rondlopen en denken dat je alles gezien hebt.... Met een gids komt de stad tot leven, je begrijpt de sfeer, apprecieert de architectuur en de functie van deze unieke ommuurde middeleeuwse stad.
Leer meer over de rijke geschiedenis van Dubrovnik, de periode van de Republiek van Dubrovnik, Mediterrane architectuur, locale tradities, het dagelijkse leven in Dubrovnik en Kroatië, de moeilijke jaren tijdens de Kroatische onafhankelijkheid oorlog, Game of Thrones film locaties, gids Antje toont jullie typische restaurantjes en terrasjes.....  Er is zoveel te zien en zoveel te ontdekken in Dubrovnik.
Lees meer over Nederlandstalige rondleidingen.

Dominicain cloister Dubrovnik

♥ Bezoek een museum

Dubrovnik de culturele stad, beschermd door UNESCO is rijk aan musea. Eigenlijk is het oude stadsdeel van Dubrovnik een groot levend museum. Slenter door de straten van Dubrovnik en je komt de musea een voor een tegen. Het Rectoren paleis, het Sponza paleis, het Rupe museum, het Maritiem museum, het geboortehuis van de 16de eeuwse schrijver Marin Držić en de beste kunstgalerijen zijn de toppers uit de lange museumlijst. Vergeet zeker niet de prachtig gedecoreerde historische kloosters in de oude stad. Het Dominicaner klooster en Franciscaner klooster zijn meer dan een bezoek waard. Musea & kunst liefhebbers doen er goed aan een "Dubrovnik Card" te kopen. Met een Dubrovnik Card geniet je van gratis toegang voor 9 attracties, gratis gebruik van het openbaar vervoer, kortingscoupons en nog veel meer.

Dubrovnik vieuw from citywalls & Lokrum

♥ Pak de boot naar eiland Lokrum

Lokrum is het groene eiland nabij Dubrovnik oude stad. Lokrum is een paradijs voor natuurliefhebbers, een romantisch eiland met prachtige flora en fauna en heeft veel wandelmogelijkheden. Maar op Lokrum kan je ook heerlijk zwemmen, men vindt er weliswaar geen echte stranden maar eerder rotsen waar je je badhanddoek kunt uitstrijken en direct in de blauwe Adriatische zee kunt duiken. Restaurants en terrasjes zijn over het eiland verspreidt zodat je een middag of hele dag op Lokrum kunt vertoeven. Tickets voor boot & eiland Lokrum worden verkocht in de oude haven van Dubrovnik oude stad.  De boot naar Lokrum vertrekt regelmatig, tijdens het hoogseizoen ongeveer elk half uur.

Stradun Dubrovnik

♥ Drink koffie op Stradun

Pik een terrasje op Stradun, de hoofdstraat van Dubrovnik oude stad, en geniet van een kop koffie. Neem de tijd, ben niet gehaast, kijk rond je heen, observeer de stad, zijn bezoekers, de monumenten, geniet en voel de sfeer van Dubrovnik.
Voor Kroaten is koffie drinken een echte cult. Kroaten kletsen en voeren werkoverleg rondom een kop koffie. Niet gewoon een bakje filter koffie maar een echte zuiderse espresso of een macciato (espresso met scheutje melk), kave s mlijekom (koffie met melk), cappuccino (espresso met kraagje van opgeklopte melk), caffe Americano (espresso met wat meer water) of andere koffie variëteit. Kortom, geniet zoals de Kroaten, geniet van je koffie op dat zonnig terrasje op de Stradun in Dubrovnik.

Dubrovnik

Wens je regelmatig nieuws & tips te ontvangen?
Vul het aanmeldformulier voor de nieuwsbrief in.

 

Antje van Berkel - Crvik
Nederlandse gids in Dubrovnik.

 

Aanmeldformulier Nieuwsbrief.


(Door het invullen van het aanmeldformulier voor Nieuwsbrief geeft u toestemming dat wij uw gegevens mogen gebruiken voor het toezenden van e-mail correspondentie).

Dubrovnik old town